nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Krafttag för havsmiljön

  • Annons 1

En myndighet som tilldelas ansvaret för havs- och vattenmiljöfrågor och åtgärder för att minska övergödningen. Det är några av de insatser som regeringen har presenterat för att förbättra havsmiljön. Regeringen avser också att tilldela en central förvaltningsmyndighet ansvaret för havs- och vattenmiljöfrågor.

Propositionen En sammanhållen svensk havspolitik kommer att överlämnas till riksdagen senast den 17 mars.

Bland de föreslagna åtgärderna ingår bland annat:

* Ett nytt statligt bidrag om 100-200 miljoner kronor per år från och med 2010 till lokala vattenvårdsprojekt mot bland annat övergödning.

* 35 miljoner av havsmiljöanslaget avsätts till länsstyrelserna för att projektera och planera våtmarker för att minska övergödning.

* Förbud mot mot utsläpp av toalettavfall från färjor och båtar.

* Fosfatförbud för maskindiskmedel från den 1 juli 2011.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.