nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kostråd om miljösmart mat

  • Annons 1

Kostråd som både tar hänsyn till hälsoaspekter och matens klimat- och miljöpåverkan. Det har Livsmedelsverket tagit fram i samarbete med Naturvårdsverket.

– Konsumenterna gör viktiga miljöval i matbutiken och behöver därför bra beslutsunderlag. Livsmedelsproduktionen står för cirka en fjärdedel av de svenska konsumenternas klimatpåverkande utsläpp och bidrar även till annan miljöbelastning, till exempel genom användning av växtskyddsmedel, säger Inger Andersson, Livsmedelsverkets generaldirektör.

Valen av hälsosamma livsmedel kan med få undantag gå hand i hand med val som också är bra för miljön, men innan råden tas i bruk får andra EU-länder lämna sina synpunkter på dem. Om inga allvarliga invändningar kommer in kan processen avslutas inom tre månader och de miljösmarta kostråden kan publiceras, bland annat på Livsmedelsverkets webbplats. Deras förhoppning är nu att fler länder ska följa Sveriges exempel.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.