nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Emma Casserlöv, reporter Miljö & Utveckling. FOTO: Anette Tamm

Analys: Köpstopp till domstol – när miljöarbete provocerar

Antar du utmaningen att inte köpa något nyproducerat under mars månad? Så skriver Örebro kommun på sin hemsida. Men köpstoppet har väckt ont blod bland de lokala handlarna och till och med anmälts till domstol.

  • Annons 1

Budskapen i vårt samhälle går isär. Å ena sidan: Du är en god medborgare om du konsumerar och håller ekonomins hjul snurrande. Å andra sidan: Lev klimatsmart! Återanvänd och åk kollektivt istället för att köpa en egen bil!

Nu har den här målkonflikten blixtbelysts på lokal nivå.

Det ligger i mångt och mycket på kommunernas bord att få svenskarna att minska sitt ekologiska fotavtryck. Och det gör Örebro kommun, som med kampanjen Klimatsmart vardag utmanar kommunens invånare till köpstopp under en månad – alternativt att bara köpa second hand.

Kampanjen sjösattes nu i mars och gillas inte av de lokala handlarna i City Örebro. De rasar i Nerikes Allehanda och kritiserar också Örebro kommun genom Svenskt Näringsliv, där en av medlemmarna i City Örebro säger att ”Till oss som handlare skickar kommunen signalen att vi inte är särskilt viktiga” och ”Hela vårt samhälle bygger på att få igång en konsumtion för att hjulen ska snurra.”

Örebro kommun fortsätter att uppmuntra till en klimatsmartare vardag, trots kritiken, och nu har historien trappats upp ett snäpp ytterligare och köpstoppet har anmälts till förvaltningsrätten. Anmälaren skriver att ”kommunen har överskridit sina förvaltningsmässiga befogenheter i detta miljöprojekt” och att ”kommunen ignorerar protester från ekonomiskt påverkade parter” enligt Nerikes Allehanda.

Det blir intressant att följa var den här historien landar. Kanske kan den leda till ett utökat samarbete mellan miljöförvaltningar och lokala handlare för mer klimatsmart shopping – eller så fördjupas konflikten. Att på lokal nivå lösa en klyfta som är gigantisk på global nivå kanske är övermäktigt? Eller, säger optimisten, så är det just på lokal nivå som vi kan börja hitta lösningarna. Fortsättning följer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.