nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Köpenhamn går samma väg som Paris och Oslo och överger investeringar i fossila tillgångar. FOTO: Shutterstock

Köpenhamn överger kol, olja och gas

Köpenhamn kommer att göra sig av med alla sina investeringar i kol, olja och gas. Stadens politiker har beslutat att avyttra fossila bränsletillgångar i en investeringsfond på cirka 8,5 miljarder kronor.

  • Annons 1

Den danska huvudstaden har beslutat att divestera, alltså förbjuda investeringar i företag som får mer än 5 procent av sina intäkter från kol, olja och gas. Kriterierna gäller för företag som bedriver prospektering, utvinning eller raffinering av kol, olja och gas, samt företag som säljer utrustning och tjänster till industrin för fossila bränslen.

Köpenhamns borgmästare, Frank Jensen, konstaterade att staden är en av de ledande i världen för den gröna omvandlingen.

– Vi arbetar hårt för att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad 2025. Därför förefaller det helt fel att fortfarande ha investeringar i olja, kol och gas. Det måste vi ändra på, säger han.

Städer som redan har förbjudit investeringar i fossila bränslen är Oslo, Paris och Newcastle i Australien, världens största hamn för koltransporter.

Försäljning av investeringar i fossila energikällor är på agendan även i huvudstäder som Stockholm, Amsterdam och Berlin. De ledande borgmästarkandidaterna i London har alla sagt att de vill sälja investeringarna i olja, kol och gas i Londons kommunala pensionsstiftelse.

Sammantaget har mer än 500 institutioner gjort olika former av åtaganden för att minska sina investeringar i fossila bränslen.

Kommentarer

1 reaktion till “Köpenhamn överger kol, olja och gas”

  1. Olov skriver:

    Hej, nyfiken på om detta gäller kommunens egna pengar eller donationsstiftelser?

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.