nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Konsumenter vill ha bättre miljöinformation

Det är svårt att skilja olika miljömärkningar åt. Därför vill konsumenter ha mer information om vad olika märkningar står för. Det visar en ny riksdagsapport.

  • Annons 1

Konsumenter tycker att miljömärkningar som EU-lövet och den nordiska Svanen är den bästa vägledningen för att göra medvetna och hållbara val vid köp av varor och tjänster.

Kontrollerna av de olika miljömärkningarna skiljer sig dock åt en hel del. Vissa märkningar är tredjepartscertifierade och andra inte. För att bibehålla konsumenternas förtroende för miljömärkning är det viktigt med fungerande kontrollfunktioner, enligt rapporten.

Konsumenterna vill också ha mer information om vad olika märkningar står för. Helst ska den komma från oberoende aktörer, till exempel konsumentorganisationer, miljörörelsen eller forskargrupper, visar undersökningar. Många vill också kunna skilja på miljömärkningar som baseras på ett livscykelperspektiv och märkningar som baseras på enskilda delar av en produkt.

Syftet med översikten är att ge riksdagens civilutskott ett bättre kunskapsunderlag inför kommande riksdagsärenden i frågan. Översikten omfattar inte märkningar som gäller livsmedel, kosmetika och energi.

Se diskussionen om miljömärkningar i riksdagen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4