nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Konstgjord hamburgare snart på menyn

Forskare i Maastricht har i laboratorium lyckats odla fram ett antal köttbitar ur muskelceller från kor. Syftet är en mer miljöanpassad köttproduktion.

  • Annons 1

Cellodlingarna utgår från stamceller som förökar sig. Ett par hundra bitar av de tusentals bitar som behövs för att framställa en konstgjort hamburgerbiff har forskarna lyckats odla fram, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Resultatet avslöjades på en vetenskaplig kongress i Vancouver i Kanada.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger professor Mark Post, enligt Ekot.

Syftet är att skapa ett alternativ till den resurskrävande köttindustrin. Förhoppningsvis blir det laboratorieodlade köttet mindre energikrävande om utvecklingen går åt det håll som Mark Post hoppas. Ett bekymmer än så länge är priset: 250 000 euro för en burgare, men redan om tjugo år kan kostnaden ha blivit mer rimlig om marknaden och investeringshungriga finansiärer hänger på, enligt professorn.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.