nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Konstgjord hamburgare snart på menyn

Forskare i Maastricht har i laboratorium lyckats odla fram ett antal köttbitar ur muskelceller från kor. Syftet är en mer miljöanpassad köttproduktion.

  • Annons 1

Cellodlingarna utgår från stamceller som förökar sig. Ett par hundra bitar av de tusentals bitar som behövs för att framställa en konstgjort hamburgerbiff har forskarna lyckats odla fram, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Resultatet avslöjades på en vetenskaplig kongress i Vancouver i Kanada.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger professor Mark Post, enligt Ekot.

Syftet är att skapa ett alternativ till den resurskrävande köttindustrin. Förhoppningsvis blir det laboratorieodlade köttet mindre energikrävande om utvecklingen går åt det håll som Mark Post hoppas. Ett bekymmer än så länge är priset: 250 000 euro för en burgare, men redan om tjugo år kan kostnaden ha blivit mer rimlig om marknaden och investeringshungriga finansiärer hänger på, enligt professorn.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.