nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Konstgjord hamburgare snart på menyn

Forskare i Maastricht har i laboratorium lyckats odla fram ett antal köttbitar ur muskelceller från kor. Syftet är en mer miljöanpassad köttproduktion.

  • Annons 1

Cellodlingarna utgår från stamceller som förökar sig. Ett par hundra bitar av de tusentals bitar som behövs för att framställa en konstgjort hamburgerbiff har forskarna lyckats odla fram, det rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Resultatet avslöjades på en vetenskaplig kongress i Vancouver i Kanada.

– Vi är på väg mot en köttkris. Vi använder mer än hälften av jordens odlingsbara mark till köttproduktion och konsumtionen av kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren, säger professor Mark Post, enligt Ekot.

Syftet är att skapa ett alternativ till den resurskrävande köttindustrin. Förhoppningsvis blir det laboratorieodlade köttet mindre energikrävande om utvecklingen går åt det håll som Mark Post hoppas. Ett bekymmer än så länge är priset: 250 000 euro för en burgare, men redan om tjugo år kan kostnaden ha blivit mer rimlig om marknaden och investeringshungriga finansiärer hänger på, enligt professorn.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.