nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kommunvetot för vindkraft hotas

Kommuner sätter systematiskt käppar i hjulet vid etablering av vindkraft. Miljöminister Andreas Carlgren menar att det kan leda till att regelverket måste ses över.

  • Annons 1

I augusti 2009 slopades dubbelprövningen i tillståndsprocessen vid etablering av vindkraftverk i Sverige. Samtidigt fick kommunerna sista ordet, genom att etableringsärenden idag går via kommunfullmäktige.

Under tisdagens invigning av Energitinget i Stockholm konstaterade miljöminster Andreas Carlgren att vetot missbrukas.

– Om de inte upphör kommer vi att se över regelverket. Rent konkret kan det handla om att förhindra att kommunerna förhalar processen genom en långsam handläggning. På det kan vi svara med en tidsgräns. Om kommunen inte lämnat svar inom exempelvis tio veckor så kan det ses som ett tyst medgivande, säger Andreas Carlgren.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.