nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Miljö & Utveckling listar sju forskningsprojekt för energismarta hus.
Miljö & Utveckling listar sju forskningsprojekt för energismarta hus. FOTO: stock.xchng

Kommunicerande byggnader ger gröna vinster

Maskin-till-maskin-kommunikation, m2m, växer snabbt i Norden. Byggnader som kommunicerar smart med varandra kan ge energibesparingar på upp till 30 procent.

  • Annons 1

M2m är på väg att förändra samhället, företag och hur vi lever våra liv. Det konstaterar managamentkonsultföretaget Arthur D. Little i en ny rapport som Telia presenterar.

Förändringstakten går snabbt. I dagsläget finns det fler uppkopplade maskiner och prylar än vad det finns invånare i Europa. I Sverige finns cirka nio miljoner uppkopplade prylar, i Norge fyra, Danmark har fem miljoner och Finland är uppe i sex.

Snabb förändring

Samtidigt spår konsultbolaget att siffran för Sverige kommer vara uppe i 23 miljoner på bara tre år. En stark utveckling alltså där Sverige spås växa snabbast i Norden.

Rapporten nämner flera olika uppkopplade segment: Byggnader, människor, fordon, konsumentprylar, infrastruktur, industriella processer och betaltjänster.

Den allra största tillväxten spås komma i segmentet Fordon och byggnader. Det är framförallt de uppkopplade fordonen som tros dra iväg, här spår man en tillväxtprocent på 47 procent per år, rapporten är även tydlig med att det inte bara är biltillverkarna som driver utvecklingen utan även aktörer som verkstäder, försäkringsbolag, uthyrningsfirmor och bilpooler.

Hus som sparar pengar

Det andra området som man tror har stor potential till och med 2017 är byggnader. Det är i dagsläget det största uppkopplade segmentet i Norden och omsätter 568 miljoner euro. Här finns m2m-lösningar för hem och kontor. Det kan till exempel röra sig om säkerhetstjänster och hantering av energiförbrukning. Här tror man framför allt att byggnaders energiförbrukning är ett hett tillväxtområden som kan ge positiva ”gröna effekter”, till exempel energibesparingar på upp till 30 procent.

– De nordiska länderna, i synnerhet Sverige, har mycket goda förutsättningar för m2m och vi kan därför förvänta oss en snabbare tillväxt än på många andra ställen i världen. Vi har god infrastruktur för telekom och it samt stabila regulativa förutsättningar. Det finns dessutom gott om teknikvänliga användare och innovativa aktörer som hittar nya tillämpningar för m2m, berättar Hans Dahlberg, chef för TeliaSonera Global m2m Services.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.