nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kommuners upphandlingsstöd i riskzon

I höstens budgetproposition blev det klart att Miljöstyrningsrådet blir en del i Konkurrensverket.
– Jag är väldigt oroad, säger Marie Nordén (S) som nu väckt en interpellation i frågan.

  • Annons 1

Varje år upphandlar den offentliga sektorn för 600 miljarder kronor. Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad offentlig upphandling. Nu vill regeringen att Miljöstyrningsrådets upphandlingsverksamhet ska placeras på Konkurrensverket.

Men bland annat LRF, TCO, SKL, Naturskyddsföreningen och utredaren av den senaste upphandlingsutredningen, Anders Wijkman, är mycket kritiska till beslutet.

Kritiken handlar dels om om lämpligheten att samma myndighet utövar tillsyn och ger råd, dels om det negativa förhållningssätt som Konkurrensverket tidigare har haft till att ställa miljökrav vid offentlig upphandling.

SKL befarar att den spetskompetens som finns på Miljöstyrningsrådet riskerar att gå förlorad och att kommuner och landsting inte i samma utsträckning kommer få ta del av det kvalificerade stöd som Miljöstyrningsrådet idag ger. De tycker inte heller att regeringen har utrett förslaget ordentligt.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.