nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kommunernas energiplaner samlar damm

  • Annons 1

I varje kommun ska det finnas en energiplan. Men ofta saknas de helt, eller används på fel sätt. Det skriver Jenny Ivner, forskare vid Linköpings universitet, som har kartlagt kommunal energiplanering i sin avhandling. Hon menar att planernas fokus ligger på energianvändningen i kommunen, men att de också skulle behöva ta in ett bredare miljö- och samhällsperspektiv.

– Energiplaner som tagits fram på senare år kan ha ett mycket smalt fokus; det handlar ensidigt om att begränsa utsläppen av koldioxid. Jag menar att man då riskerar ett problemskifte, man löser ett problem men skapar samtidigt ett annat, säger Jenny Ivner.

Hon har dessutom tagit fram en metod för förbättring som kommuner kan använda sig av.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.