nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack. FOTO: Returpack

Kommunerna allt bättre på att panta

I snitt pantade svenskarna 169 burkar och flaskor per person under förra året, en liten ökning från året innan. Och i 90 procent av kommunerna har pantningen ökat, visar statistik från Returpack.

  • Annons 1

Totalt återvanns 1,65 miljarder förpackningar vilket motsvarar en energibesparing på 321 miljoner kWh, eller 400 000 varv runt jorden på en elcykel.

Jämfört med förra året har pantningen ökat i 261 av landets 290 kommuner. De som ökat mest är Danderyd, Burlöv och Eda.

– Varje år vi lyckas öka återvinningen känns som en seger och i år är vi särskilt glada att det är Danderyd i Stockholms län som står för den största ökningen. Jag hoppas att det kan vara ett trendbrott. Generellt är storstadskommuner sämre på att panta än andra, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Bästa län som helhet är Värmland som i snitt pantat 270 burkar och Petflaskor per person. I topp bland kommunerna ligger Strömstad som pantade totalt över 37 miljoner burkar och flaskor, i snitt 2 956 förpackningar per person.

– Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän.

För att fortsätta öka pantningen är Returpack extra aktiva under sommaren då konsumtionen av att dricka utomhus är som störst. De deltar bland annat på festivaler och har samarbeten med campingplatser, småbåtshamnar och turistanläggningar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4