nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.
Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack. FOTO: Returpack

Kommunerna allt bättre på att panta

I snitt pantade svenskarna 169 burkar och flaskor per person under förra året, en liten ökning från året innan. Och i 90 procent av kommunerna har pantningen ökat, visar statistik från Returpack.

  • Annons 1

Totalt återvanns 1,65 miljarder förpackningar vilket motsvarar en energibesparing på 321 miljoner kWh, eller 400 000 varv runt jorden på en elcykel.

Jämfört med förra året har pantningen ökat i 261 av landets 290 kommuner. De som ökat mest är Danderyd, Burlöv och Eda.

– Varje år vi lyckas öka återvinningen känns som en seger och i år är vi särskilt glada att det är Danderyd i Stockholms län som står för den största ökningen. Jag hoppas att det kan vara ett trendbrott. Generellt är storstadskommuner sämre på att panta än andra, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack.

Bästa län som helhet är Värmland som i snitt pantat 270 burkar och Petflaskor per person. I topp bland kommunerna ligger Strömstad som pantade totalt över 37 miljoner burkar och flaskor, i snitt 2 956 förpackningar per person.

– Att Strömstad toppar är inte alls oväntat, det har de gjort i många år. Förklaringen är att de har mycket gränshandel, så många av de som pantar i Strömstad är norrmän.

För att fortsätta öka pantningen är Returpack extra aktiva under sommaren då konsumtionen av att dricka utomhus är som störst. De deltar bland annat på festivaler och har samarbeten med campingplatser, småbåtshamnar och turistanläggningar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet!

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.

Filippa K mest hållbara butikskedja

Filippa K är årets mest hållbara butikskedja enligt Retail Awards 2017.
Sedan en ny hållbarhetsstrategi sjösattes 2012 har Filippa K drivit ett medvetet och engagerat hållbarhetsarbete med kvalitetssäkring i alla led, skriver juryn i sin motivering.

Så kan hållbarhetsarbetet förenklas för mindre företag

Att arbeta med miljö- och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare. Men hur ska man hinna med som litet företag?
Hanna Cederqvist, ansvarig för företagarorganisationen Företagarnas hållbarhetsprojekt har tipsen som hjälper småföretagen på traven.