nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kommuner ska festa på rester

Vi slänger alldeles för mycket matrester. Det uppmärksammas nu i ett flertal kampanjer. I en av dem lyfts recept på rester fram. Vad sägs om överblivna potatisskal som blir till en krämig soppa?

  • Annons 1

En av kampanjerna kring matrester står återvinningsföretaget NSR och det kommunala avfallsbolaget Nårab för. De uppmanar nio kommuner att festa på sina rester. Varje kommuninvånare i nordvästra Skåne sorterade enbart hälften av sitt matavfall förra året. Resten hamnade i soporna.

För att inspirera människor att ta tillvara resterna har Nårab och NSR tillsammans med kocken Marcus Nemrin på Sofiero Slottsrestaurang i Helsingborg tagit fram tio recept på matrester. Recepten ska inspirera invånarna att bli mer matsmarta. Ett av recepten tar till exempel tillvara på potatisskal, ett annat överblivna popcorn från filmkvällen. I kampanjen ingår också en tävling om att skicka in sitt mest aptitliga foto på ett av de tillagade recepten.

Just nu pågår European Week for Waste Reduction, ett EU-projekt som i år anordnas för fjärde året. Under veckan genomförs aktiviteter för att öka medvetenheten om hur vår konsumtion påverkar miljön. År 2011 genomfördes över 7 000 projekt i 30 EU-länder. Avfall Sverige är nationell samordnare och projektet stöds av Naturvårdsverket.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.