nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kommuner prisas för ekologisk mat

På onsdag den 21 november koras vinnarna i årets Ekomatsliga. De kommuner och landsting som köper störst andel ekologisk mat ska prisas.

  • Annons 1

Under 2011 var 18 procent av den offentliga sektorns livsmedelsinköp ekologiska. Om efterfrågan fortsätter på samma sätt nås målet om 25 procent under 2013.

I Sverige finns idag 33 kommuner och landsting som köpt mer än 25 procent ekologiskt under 2011. Lund och Södertälje är de två kommuner som toppar Ekomatsligan 2012. Båda kommunerna har under lång tid medvetet och strategiskt arbetat för att nå höga ekomål.

Sverige var först med att formulera ett konsumtionsmål för offentliga livsmedelsinköp. Först sattes ett mål om att 25 procent av alla offentliga livsmedelsinköp skulle vara ekologiska 2010, sedan sköts datumet fram till 2013.

Det nationella målet har lett till att kommuner och landsting upprättat egna mål och skapat en drivkraft just inom livsmedelsköp. Utvecklingen för ekokonsumtionen i detaljhandeln, där inga mål för konsumtion har formulerats, är svag. Där ligger marknadsandelen på cirka 4 procent.

Bakom Ekoligan står Krav, Miljöresurs Linné och Ekomatcentrum.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.