nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kommuner kan spara miljarder på grön it

  • Annons 1

Kommuner kan enkelt spara mångmiljonbelopp, till och med mångmiljardbelopp, genom att använda grön it. Det visar Exidos nya studie som bygger på 40 kommuners berättelser om hur de använder it i miljöarbetet och vad de tjänar på det.

Totalt skulle landets kommuner kunna lägga 700 miljoner kronor i sparbössan de kommande tolv månaderna, enligt studien. Det bara genom att lära av de bästa kommunerna och genomföra enkla åtgärder som inte kräver några nya investeringar.

Viljan finns

Genom att ta efter exempelvis Örnsköldsviks arbete med att skapa ett papperslöst kontor och mejla dokument inför möten, skulle kommuner kunna spara 90 miljoner kronor bara i portokostnader. Bättre reseplanering kan spara 250 miljoner kronor.

– Viljan att spara och agera finns hos de anställda i kommuner, men kommunledning och chefer måste se och förstå hur samverkan mellan förvaltningar kan medföra än mer besparingar, säger Staffan Movin, konsult på Exido, som genomfört studien ”Ökad effektivitet och minskade kostnader genom gröna initiativ”.

Kommunstudien visar dessutom att kommuner skulle kunna spara hela sju miljarder kronor på grön verksamhetsutveckling på längre sikt. Därtill kan åtgärderna förbättra servicen till medborgarna. Ett exempel är ruttoptimering inom hemtjänst, något som förutom att spara både pengar och miljö även gör det möjligt för personalen att stanna lite längre i varje hem.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4