nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Användningen av fossil plast i kommunal verksamhet orsakar stora mängder koldioxidutsläpp. Men det går att göra något åt saken, menar de fyra kommunerna. FOTO: Adobe Stock

Kommuner ska få bukt på plastanvändningen

Kommunerna i Eskilstuna, Uppsala, Linköping och Norrköping har bestämt sig för att minska användningen av plast i sina verksamheter.
I ett gemensamt projekt, som sträcker sig till 2020, ska de nu ta tag i verksamheternas plastkonsumtion.

  • Annons 1

Fossil plast används i dag i alla möjliga typer av arbetsmaterial, i allt ifrån skoskydd, handskar och förkläden till soppåsar, muggar och bestick.

Användningen orsakar stora mängder koldioxidutsläpp och många gånger skulle produkterna kunna tillverkas av andra material, eller av plast som är producerad av förnybar råvara, som exempelvis av sockerrör eller av skogsrester som grenar och rötter.

Gemensamt projekt

Kommunerna i Eskilstuna, Uppsala, Linköping och Norrköping ska nu göra något åt problemet. Fram till 2020 kommer de att driva ett gemensamt projekt med finansiellt stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Bland annat ska de sänka sin klimatpåverkan från plastanvändandet genom att reducera förbrukningen och välja förnybara material eller återvunnen plast.

– Trenderna pekar på att plast idag ersätts av andra material, vi återvinner mer och vi producerar plast av förnybar råvara i stället för olja. Det här projektet syftar till att stärka de trenderna, säger Hannes Vidmark, miljöchef i Uppsala kommun och projektansvarig.

Kommentarer

1 reaktion till “Kommuner ska få bukt på plastanvändningen”

  1. Helena skriver:

    Tips är att inte ersätta gräs intill väg med konstgräs.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4