nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kommunalt avfall upphandlas fel

  • Annons 1

Nästan vart tredje kommunalt avfallskontrakt har inte upphandlats i konkurrens. Flertalet av dessa direkttilldelningar strider enligt Konkurrensverket mot upphandlingslagstiftningen, enligt en kartläggning som Konkurrensverket gjort av avfallsupphandlingar i landets kommuner.

Av rapporten framgår bland annat att ett stort antal avtal har skrivits utan att de annonserats. Nästan vart tredje avtal har direkttilldelats. De här avtalen är årligen värda 2,57 miljarder kronor, vilket motsvarar nästan hälften av det totala årliga värdet för samtliga avfallskontrakt.

Kartläggningen har skett genom en enkät till landets kommuner, kommunala avfallsbolag och kommunalförbund och resultaten presenteras i rapporten ”Upphandling av avfallstjänster”.

– Nu visar vi svart på vitt hur det ligger till. Det är min förhoppning att den kartläggning vi gjort ska stämma till eftertanke i alla de kommuner som gjort direktupphandlingar i strid mot reglerna, säger Konkurrensverkets tf generaldirektör Jan-Erik Ljusberg.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4