nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kolinlagring kan minska utsläppen

  • Annons 1

Problem med klimatförändringar och brist på mat kan lösa genom satsningar på jordbruket. Det menar FAO i en ny rapport som presenterades under förhandlingarna i Barcelona.

Dels påverkas jordbruket negativt av klimatförändringarna, men står även för 14 procent av de globala utsläppen. För att uppnå utsläppsminskningar inom jordbruket anser FAO att kolinlagring i marken har den största potentialen att minska utsläppen. Det innebär att man höjer andelen organiskt material i marken, där kol utgör den största delen. På så sätt förbättras både jordens förmåga att hålla vatten och binda näring vilket leder till större skördar och förbättrad återhämtningsförmåga.

Kolinlagring kan uppnås på olika sätt som återhållsam jordbearbetning, spridning av komposterat material, plantering av fleråriga grödor, eftersådd eller förbättrad förvaltning av betesmark.

För att ta vara på jordbrukets många fördelar rekommenderar rapporten ett åtgärdsprogram som ska ge praktiska råd till jordbrukare som vill tillämpa klimatsmarta jordbruksmetoder.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.