nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kolinlagring kan minska utsläppen

  • Annons 1

Problem med klimatförändringar och brist på mat kan lösa genom satsningar på jordbruket. Det menar FAO i en ny rapport som presenterades under förhandlingarna i Barcelona.

Dels påverkas jordbruket negativt av klimatförändringarna, men står även för 14 procent av de globala utsläppen. För att uppnå utsläppsminskningar inom jordbruket anser FAO att kolinlagring i marken har den största potentialen att minska utsläppen. Det innebär att man höjer andelen organiskt material i marken, där kol utgör den största delen. På så sätt förbättras både jordens förmåga att hålla vatten och binda näring vilket leder till större skördar och förbättrad återhämtningsförmåga.

Kolinlagring kan uppnås på olika sätt som återhållsam jordbearbetning, spridning av komposterat material, plantering av fleråriga grödor, eftersådd eller förbättrad förvaltning av betesmark.

För att ta vara på jordbrukets många fördelar rekommenderar rapporten ett åtgärdsprogram som ska ge praktiska råd till jordbrukare som vill tillämpa klimatsmarta jordbruksmetoder.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4