nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kolfilter skyddar mot isocyanater

  • Annons 1

Nya forskningsrön visar att helmasker med kolfilter ger effektivt skydd de allergi- och astmaframkallande ämnena isocyanater. Isocyanater används vid tillverkning av polyuretanplaster som är mycket vanligt inom många branscher. Trots det är kunskapen om dem dålig. Det enda skydd som hittills kunnat rekommenderas har varit tryckluftsmask vilken oftast hindrar den personliga rörligheten i arbetet.

Nyligen har Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, visat att helmasker med kolfilter är ett fullgott skydd. Därmed kan hälsorisker undvikas med enklare och effektivare personlig skyddsutrustning. På senare tid har också en typ av isocyanater upptäckts. Kolfilter skyddar även mot den nyupptäckta formen av isocyanater som frigörs vid till exempel vanligt sliparbete.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.