nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Koldioxidraven på miljöbilar bör skärpas

  • Annons 1

Den statliga miljöbilspremien är ett minne blott och nu har regeringen föreslagit en skattebefrielse för bilar med bättre miljöegenskaper. Men Naturvårdsverket anser att koldioxidkraven måste skärpas.

Miljöbilarna som föreslås få skatterabatt är desamma som har tagit del av miljöbilspremien där gränsen har legat på 120 gram koldioxid per kilometer. Naturvårdsverket tycker att man bör överväga att sätta gränsen på 100 gram koldioxid istället eftersom skärpta krav skulle driva på utvecklingen av energieffektiva modeller alltmer. Nu ber de att få återkomma med analys av alla förslagen i ett sammanhang.

Och det finns fler kritiska röster till det föreslagna skattesystemet. Bland annat skriver tidningen Riksdag och Departement att skattebefrielsen gynnar de sämsta miljöbilarna, detta eftersom skatten är lägre ju bättre miljöegenskaper bilen har.

Förslaget om skattebefrielsen innebär att den som köper en miljöbil ska slippa fordonsskatten de första fem åren från det att bilen tas i bruk första gången och för alla personbilar som uppfyller kraven. Befrielsen från fordonsskatt beräknas uppgå i genomsnitt till knappt 1 200 kronor per bil och år, men beloppet skiljer sig åt mellan olika bilar. Systemet föreslås börja gälla den 1 januari 2010, men retroaktivt från den 1 juli i år.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4