nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Koldioxidkrediter för svensk skog en ny marknad

Svensk skog kan binda mer koldioxid med rätt åtgärder. Det tar LKAB och Sveaskog fasta på och konstruerar ett handelssystem för koldioxidkrediter.

  • Annons 1

Svensk skog skulle kunna göra ännu mer klimatnytta om skogsägarna vidtar åtgärder som får skogen att binda mer koldioxid. LKAB och Sveaskog har därför sedan 2009 drivit ett projekt i Övertårneå för att synliggöra den outnyttjade möjligheten att skapa handel med koldioxidkrediter i svenska skogar.

– Den här modellen skapar incitament för markägare att välja en skogsskötsel som binder in mer koldioxid, säger Olof Johansson, chef för miljö och hållbarhet på Sveaskog.

LKAB ser en möjlighet att minska sin klimatpåverkan genom samarbetet, och satsade nyligen 300 000 kronor på projektet.

– Genom att finansiera tillväxthöjande åtgärder i skogen kan vi nå nollutsläpp från vår region. Det skapar arbetstillfällen i både industrin och skogen, säger Monica Quinteiro, chef för kvalitet och miljö på LKAB.

Enligt Sveaskog beräknas de åtgärder som hittills genomförts ge en extra bindning av 58,3 tusen ton koldioxid över en period på upp till 20 år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.