nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Koldioxidhalten ökar snabbare än väntat

  • Annons 1

Mängden av växthusgasen koldioxid i atmosfären ökar i snabbare takt än vad tidigare mätningar visat. Det anser en grupp forskare från The Global Carbon Project, enligt Sveriges Radios ekoredaktion. Halten av koldioxid i atmosfären är idag ungefär 380 ppm, eller 0,038 procent i atmosfären. Under 1980- och 1990-talet ökade halten med ungefär 1,5 ppm per år. Enligt den nya rapporten är ökningstakten drygt 1,9 ppm om året.

Erland Källén, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, anser att rapporten understryker risken för allvarliga klimatförändringar.

– Det ligger i linje med vad vi har sett tidigare, men det pekar ju också på att koldioxidhalterna fortsätter att öka, vi ser inte någon som helst tendens till avmattning och det innebär att den globala uppvärmningen fortsätter, säger han till Dagens Eko.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.