nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Koldioxidens koppling till klimatet stärkt

Nya forskningsrön visar att koldioxidhalten i jordens atmosfär har haft betydelse för tidigare globala klimatförändringar.

  • Annons 1

Ett internationellt forskarteam har kommit fram till att en minskning av koldioxidnivån (CO2) var en avgörande förutsättning för att klimatet blev kallare och Antarktis började täckas av is för 34 miljoner år sedan. Resultatet bygger på mätningar av molekyler från marina alger som i sin tur har gjort att forskarna har kunnat rekonstruerat koldioxidhalterna och klimatutvecklingen i Atlanten och det Södra ishavet i skiftet mellan tidsperioderna Eocen och Oligocen.

– CO2 följer global nedkylning under den här tiden. Det är viktigt att visa att det finns tydliga kopplingar mellan CO2 och klimatförändringar, säger geokemisten Mark Pagani vid Yale university, USA, som inlett studien.

Jorijntje Henderiks vid Uppsala universitet har bidragit till forskningen genom att studera cellstorleken hos fossil från algen kokkolitoforider. Cellstorleken är nämligen viktig för att få reda på hur tillväxten hos algen har sett ut. Små alger hade bättre odds att klara sig när klimatet blev kallare.

–  CO2 är grundläggande för marina alger, som binder CO2 genom fotosyntesen. Därför är det intressant att minskningen av CO2 sammanfaller med en markant ökning av alger med små celler, som behöver mindre CO2 för att växa och föröka sig än arter med stora celler, säger Jorijntje Henderiks.

Det är alltså utifrån sambandet mellan växthusgaser, nedisning och havsnivån som forskarnas slutsats att en minskning av koldioxidnivån var avgörande för att sätta igång en process av längre temperaturer på jorden.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.