nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskningsresultaten publicerades nyligen i tidskriften Journal of Cleaner Production. Forskarna betonar att det finns stora potentiella vinster med att minska användandet av knappa metaller. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Kol kan ersätta ovanliga metaller

En ny kartläggning från Chalmers visar att det finns möjliga tekniklösningar för att ersätta knappa metaller, så kallade konfliktmetaller, med kolnanomaterial som grafen.

  • Annons 1

Knappa metaller, som tenn, silver, volfram och indium, finns i nästan all elektronisk utrustning.

De är komplicerade att utvinna, svåra att återvinna och så ovanliga att flera av dem blir konfliktmetaller som underbygger strider och förtryck i till exempel i Kongo-Kinshasa.

Knappa metaller finns i många av våra vardagsföremål. FOTO: Jonas Sandwall

Material med god ledningsförmåga

Rickard Arvidsson och Björn Sandén, forskare i miljösystemanalys på Chalmers, har nu granskat en alternativ lösning: att ersätta de knappa metallerna med kolnanomaterial. Dessa ämnen, där grafen är det mest välkända, är liksom knappa metaller starka material med god ledningsförmåga.

– I dag finns många nya kolnanomaterial med liknande egenskaper som metaller. Det är viktigt att satsa på både återvinning och ersättning av de knappa metallerna framöver, säger Björn Sandén.

Ersättningen av Indium och Gallium är lovande

Forskarna har tittat på den huvudsakliga användningen för 14 olika metaller, och genom att granska patent och vetenskaplig litteratur undersökt möjligheten att ersätta dem med kolnanomaterial.

– För 13 av de 14 metaller vi undersökte finns potentiella tekniklösningar för att ersätta dem med kolnanomaterial i deras vanligaste tillämpningar. Teknikutvecklingen har nått olika långt för olika metaller och tillämpningar. För indium och gallium är resultaten väldigt lovande, säger Rickard Arvidsson.

– Det här ger hopp. I diskussionen om resursbegränsningar, cirkulär ekonomi och samhällets materialhantering har återvinning och återanvändning länge varit i fokus, säger Björn Sandén.

Läs mer om de sällsynta metallerna

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.