nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kokos och majs används till ogräsbekämpning

I måndags presenterade NCC Roads en miljöanpassad metod för att bekämpa ogräs. Gatorna i Södertälje fick stå som skådeplats när företaget visade hur ett skum bestående av socker från majs och kokos tillsammans med hett vatten kan ta kol på stadens oönskade växtlighet.

  • Annons 1

Den nya metoden kallas för NCC Spuma, efter det latinska ordet för skum, och är utvecklad för att på ett miljöanpassat vis få bukt med ogräs i vår stadsmiljö. Metoden har redan använts i Danmark och enligt NCC Roads ska den nu på allvar börja användas i de svenska kommuner där företaget sköter gatuunderhållningen.

– Det här är den mest miljöanpassade metoden för ogräsbekämpning som finns på marknaden och den är dessutom väldigt effektiv. Vanligtvis behöver man göra cirka tio behandlingar per år med andra metoder för att hålla gräset i schack, men med NCC Spuma räcker det med tre gånger om året, säger Tobias Pettersson, arbetschef på NCC Roads.

Metoden går ut på att man sprutar ut hett vatten över ett utsatt område. Vattnet isoleras sedan med hjälp av ett skum som framställs av socker från majs och kokos. Det heta vattnet tar död på ogräset och hindrar eventuella frön som finns i marken från att kunna gro i framtiden.

Enligt NCC minskar koldioxidutsläppen med 80 procent jämfört med den metod där man använder gasol. Dessutom är skummet fritt från farliga kemikalier och kan användas på annars otillgängliga platser.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4