nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kodynga orsakar klimatuppvärmning

  • Annons 1

Eldning av ved och kodynga bidrar till lika stor klimatuppvärmning som koldioxid. Smutsbrun smog väller in över Indien och omkringläggande länder under vinterns torrperiod och nu har man hittat den största utsläppskällorn; hushållens matlagning och jordbrukets svedjebruk.

Det är forskare vid Stockholms universitet och Indien som utvecklat en ny metod för att mäta sotkällorna i de luftburna sotpartiklarna. Deras resultat visar att två tredjedelar av sotet i de bruna molnen härstammar från förbränning av färsk biomassa och endast en tredjedel från förbränning av fossila bränslen.

Forskaren Örjan Gustafsson som leder studien, säger att resultatet visar att det inte endast är utsläpp från vägtrafik och kolkraftverk som måste begränsas, utan behov av fattigdomsbekämpning och spridandet av grön teknologi anpassad efter indiska förhållanden som kan begränsa utsläppen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.