nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Köbildningar och trafikstockning snart historia

Snart är vägskyltar ett minne blott. Framtidens bil får istället trafikinformationen skickad till sig dynamiskt, något som gynnar både säkerhet och miljö.

  • Annons 1

Upplysningar om vägkvalité, isbildning, olyckor, dimma och köbildning är bara några exempel. Hela konceptet, som nu undersöks i ett europeiskt forskningsprojekt handlar om att flytta informationen från vägen till bilen så att föraren kan anpassa sin körning efter de förutsättningar som råder. Det kan röra allt från information om ambulanser som inom kort kommer att dyka upp i bakspegeln och andra faror som föraren inte kan se, till dynamisk hastighetsangivelse på en display i bilen istället för en permanent vägskylt.

Forskningsprojektet kallas för Coopers och här deltar flera forskare från bland annat KTH.

– Simulering och fältstudier har bland annat gått ut på att undersöka hur förare beter sig med och utan Coopers. Analyserna av simuleringarna visar att bilar utrustade med Coopers ger högre säkerhet, bättre trafikflöde och mindre miljöpåverkan, säger Harilaos Koutsopoulos, professor och avdelningschef på Trafik och logistik på KTH.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.