nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatskatt på kött föreslås

Produktionen av kött bidrar till stor klimatpåverkan. I en rapport som presenteras idag föreslår Jordbruksverket därför införandet av en köttskatt.

  • Annons 1

Svenskarnas köttkonsumtion är bland den högsta i världen och nötkött, som visat sig bidra till stor klimatpåverkan, är populärast. Nötköttsätandet har ökat de senaste åren, och det är den här trenden som Jordbruksverket nu vill bryta med den föreslagna skatten.

I en rapport om hållbar köttkonsumtion som Jordbruksverket presenterar idag lägger de fram idén om en köttskatt där det köttslag som bidrar mest till klimatpåverkan också får störst påslag. Idén är att skatten skulle införas minst på EU-nivå, rapporterar Ekot.

Enligt DN säger finansminister Anders Borg nej till förslaget om köttskatt och hänvisar till koldioxidskatten och att den fungerar väl. DN skriver också att Anders Borg pekade på att regeringen utlovat att ta bort en del av de undantag som finns från koldioxidskatten.

– Det är bättre ju mer enhetlig skatten är. En särlösning på köttområdet tror jag inte är bra, sade han.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.