nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatmötet i Bonn avslutat: ”Utmaningarna kvarstår”

Igår kväll avslutades två veckors klimatförhandlingar i Bonn med syfte att bana väg för ett starkt klimatavtal i Paris i december. Men Sveriges klimatambassadör vittnar om frustrerande långsamma förhandlingar.

  • Annons 1

– Vi rör oss mot ett nytt globalt klimatavtal. Förhandlingarna här i Bonn har gått frustrerande långsamt, men riktningen är tydlig och förtroendet för förhandlingsledarna och mellan parterna har stärkts. De samtal jag fört med olika länder och organisationer tyder på att alla vill nå fram till ett avtal i Paris i december, säger klimatambassadör Anna Lindstedt.

Länderna är överens om vilka delar som ska ingå i det nya avtalet och det har skapats större förståelse för vad som ligger bakom ländernas olika positioner. De två ordföranden som leder förhandlingarna har fått förtroende att ta fram en kortare förhandlingstext än det 90-sidiga utkast som nu finns, ett önskemål från flera länder. Regeringen skriver att mycket arbete och många svåra frågor kvarstår.

Även skogssystemet Redd+ (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) diskuterades i Bonn. Syftet är att i-länder stödjer utvecklingsländer för att minska utsläpp och öka upptag av växthusgaser inom skogssektorn. Länderna har nu enats om de så kallade safeguards, vilket innebär att hela det tekniska regelverket för finns på plats. Det officiella beslutet kommer att fattas vid i Paris.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4