nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatmålsinitiativet: ”Inför mål för konsumtionsutsläpp”

21 aktörer har gått samman och bildat Klimatmålsinitiativet som lanseras idag. Tillsammans höjer de rösten för att Sverige ska införa ett nytt etappmål om att minska utsläppen från konsumtion bland de svenska miljömålen.

  • Annons 1

DN Debatt skriver aktörerna, däribland Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Greenpaece och LRF, att Sverige måste ta ansvar för hela sin klimatpåverkan. Enligt dagens modell för utsläpp ser det ut som Sverige har minskat sina utsläpp på hemmaplan, dock visas inte den ökade andelen utsläpp som sker i andra länder, trots att varorna konsumeras i Sverige. För att trycka på bildar aktörerna Klimatmålsinitiativet som vill att Sverige ska lägga till ett nytt etappmål bland de svenska miljömålen om att minska de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.

I sin debattartikel lyfter aktörerna fram att svenskarnas utsläpp ur ett konsumtionsperspketiv är drygt elva ton växthusgaser per person och år, medan produktionsperspektivet visar sex ton per person och år. De lyfter upp Göteborgs stad som ett gott exempel på en aktör som redan infört etappmål för konsumtionsbaserade utsläpp. Målet är att göteborgarna år 2035 ska släppa ut max 3,5 ton koldioxidekvalenter per person och år.

På torsdag anordnas ett seminarium i riksdagen med frågeställningen om införandet av ett nytt etappmål. Och utöver ställningstagandet kommer Klimatmålsinitaitivet att fungera som ett informellt nätverk för de organisationer som vill driva frågan.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4