nr-logo

Tidningen för miljöproffs

utsläpp

Klimatmålsinitiativet: ”Inför mål för konsumtionsutsläpp”

21 aktörer har gått samman och bildat Klimatmålsinitiativet som lanseras idag. Tillsammans höjer de rösten för att Sverige ska införa ett nytt etappmål om att minska utsläppen från konsumtion bland de svenska miljömålen.

  • Annons 1

DN Debatt skriver aktörerna, däribland Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Greenpaece och LRF, att Sverige måste ta ansvar för hela sin klimatpåverkan. Enligt dagens modell för utsläpp ser det ut som Sverige har minskat sina utsläpp på hemmaplan, dock visas inte den ökade andelen utsläpp som sker i andra länder, trots att varorna konsumeras i Sverige. För att trycka på bildar aktörerna Klimatmålsinitiativet som vill att Sverige ska lägga till ett nytt etappmål bland de svenska miljömålen om att minska de svenska konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp.

I sin debattartikel lyfter aktörerna fram att svenskarnas utsläpp ur ett konsumtionsperspketiv är drygt elva ton växthusgaser per person och år, medan produktionsperspektivet visar sex ton per person och år. De lyfter upp Göteborgs stad som ett gott exempel på en aktör som redan infört etappmål för konsumtionsbaserade utsläpp. Målet är att göteborgarna år 2035 ska släppa ut max 3,5 ton koldioxidekvalenter per person och år.

På torsdag anordnas ett seminarium i riksdagen med frågeställningen om införandet av ett nytt etappmål. Och utöver ställningstagandet kommer Klimatmålsinitaitivet att fungera som ett informellt nätverk för de organisationer som vill driva frågan.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.