nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Utsläpp
FOTO: Shutterstock

Klimatkompensation kan bli avdragsgillt

De företag som köper utsläppsrätter med syfte att klimatkompensera ska få göra avdrag för kostnaden. Det föreslår regeringen i en promemoria som nu skickas på remiss. Men förslaget får kritik.

  • Annons 1

Idag finns inga möjligheter att göra avdrag för klimatkompensering, det vill säga för investeringar i utsläppsminskande åtgärder utanför den egna verksamheten. Det vill regeringen ändra på. I en promemoria som nu skickas på remiss inför budgetpropositionen i höst, föreslår regeringen att företag ska kunna köpa utsläppsrätter för att klimatkompensera och sedan göra avdrag för kostnaden. Detta gäller för företag som inte omfattas av EUs system för handel med utsläppsrätter och bara ifall man sedan plockar bort utsläppsrätterna från marknaden, det vill säga att de inte används.

 Skandaldåligt 

Men enligt Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores, är förslaget skandaldåligt av flera skäl. Den ena anledningen är att det bara blir direkta utsläpp som blir avdragsgilla. Utsläpp i produktionskedjan, som exempelvis från underleverantörer, kunder eller transporter räknas inte med. 

– Nu har många företag börjat ta helhetsansvar för sin klimatpåverkan, men regeringen föreslår att endast direkta utsläpp blir avdragsgilla, konstaterar Mattias Goldmann. 

Det andra problemet handlar om att avdragsrätten bara gäller för kompensation genom inköp av utsläppsrätter från EU:s handelssystem. En stor del av den klimatkompensation som görs idag sker genom CDM som är FNs system för utsläppsminskningar. Dessutom har EU:s handelssystem kritiserats för sitt stora överskott av utsläppsrätter och därmed för hur stor nytta systemet i realiteten gör.

 – Med förslaget utesluts flera sätt att klimatkompensera, konstaterar Mattias Goldmann. 

Promemorian är ute på remiss till den 27 april. Godkänns förslaget i budgetförhandlingarna kommer det att vara möjligt att göra avdrag från och med den 1 januari 2017.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.