nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatforskarens råd: Lämna Svenskt Näringsliv!

Styr branschorganisationerna. Agera mot företag som inte agerar hållbart. Och lämna Svenskt Näringsliv på grund av deras anti-hållbarhetsagenda. Det är klimatforskarnas råd till näringslivet.

  • Annons 1

Företagssammanslutningen Hagainitiativet har frågat sju ledande svenska klimatforskare vilka styrmedel som är viktigast för att minska klimatpåverkan och näringslivets viktigaste frågor.

Forskarna är överens om att priset på utsläpp är en viktig faktor, framför allt utsläppshandeln och koldioxidskatten är viktiga styrmedel. Investeringar i nya teknologier och en politik för hållbara energi- och transportsystem lyfts också fram.

På frågan vad som är viktigast att näringslivet driver i opinionen svarar forskarna bland annat att näringslivet bör:

* Kräva förbättrade rambetingelser inom transport- och energisystem. Lars J Nilsson

* Uttala att de är för högre koldioxidbeskattning. Christian Azar/Thomas Sterner

* Komma med proaktiva politiska förslag om hur utsläppsminskning kan ske. Henrik Horn

* Lämna Svenskt Näringsliv på grund av deras anti-hållbarhetsagenda. Thomas Hahn

* Samverka med konsumentorganisationer. Kräva att föregångare gynnas genom offentlig upphandling. Thomas Hahn

* Driva på överenskommelser mellan företag och företag och politik. Samordnat agera mot företag som inte agerar hållbart. Eva Alfredsson

* Berätta vad de gör och kan göra för att öka förståelse hos allmänhet och politik. Styr branschorganisationerna. Tomas Kåberger

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.