nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatforskarens råd: Lämna Svenskt Näringsliv!

Styr branschorganisationerna. Agera mot företag som inte agerar hållbart. Och lämna Svenskt Näringsliv på grund av deras anti-hållbarhetsagenda. Det är klimatforskarnas råd till näringslivet.

  • Annons 1

Företagssammanslutningen Hagainitiativet har frågat sju ledande svenska klimatforskare vilka styrmedel som är viktigast för att minska klimatpåverkan och näringslivets viktigaste frågor.

Forskarna är överens om att priset på utsläpp är en viktig faktor, framför allt utsläppshandeln och koldioxidskatten är viktiga styrmedel. Investeringar i nya teknologier och en politik för hållbara energi- och transportsystem lyfts också fram.

På frågan vad som är viktigast att näringslivet driver i opinionen svarar forskarna bland annat att näringslivet bör:

* Kräva förbättrade rambetingelser inom transport- och energisystem. Lars J Nilsson

* Uttala att de är för högre koldioxidbeskattning. Christian Azar/Thomas Sterner

* Komma med proaktiva politiska förslag om hur utsläppsminskning kan ske. Henrik Horn

* Lämna Svenskt Näringsliv på grund av deras anti-hållbarhetsagenda. Thomas Hahn

* Samverka med konsumentorganisationer. Kräva att föregångare gynnas genom offentlig upphandling. Thomas Hahn

* Driva på överenskommelser mellan företag och företag och politik. Samordnat agera mot företag som inte agerar hållbart. Eva Alfredsson

* Berätta vad de gör och kan göra för att öka förståelse hos allmänhet och politik. Styr branschorganisationerna. Tomas Kåberger

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.