nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatförändringar ger ändrat väglag

  • Annons 1

Isiga vägar kan bli ett allt vanligare fenomen i mellersta och norra Sverige i framtiden. Det är en av slutsatserna i en studie från SMHI som klimatforskaren Erik Kjellström presenterade i förra veckan under transportkonferensen i Linköping.

– Uppvärmningen av jorden blir störst under vintermånaderna. De riktigt kalla vinterdagarna kommer att bli färre. Det blir flera dagar med temperaturer kring noll och därmed ökar risken för ishalka, säger Erik Kjellström till Nyhetskanalen.

I södra Sverige, däremot, väntas i stället klimatförändringarna och det allt mildare vädret, leda till en minskad risk för halka, eftersom temperaturen inte kommer att pendla kring nollstrecket i lika stor utsträckning som tidigare.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.