nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatförändringar ger ändrat väglag

  • Annons 1

Isiga vägar kan bli ett allt vanligare fenomen i mellersta och norra Sverige i framtiden. Det är en av slutsatserna i en studie från SMHI som klimatforskaren Erik Kjellström presenterade i förra veckan under transportkonferensen i Linköping.

– Uppvärmningen av jorden blir störst under vintermånaderna. De riktigt kalla vinterdagarna kommer att bli färre. Det blir flera dagar med temperaturer kring noll och därmed ökar risken för ishalka, säger Erik Kjellström till Nyhetskanalen.

I södra Sverige, däremot, väntas i stället klimatförändringarna och det allt mildare vädret, leda till en minskad risk för halka, eftersom temperaturen inte kommer att pendla kring nollstrecket i lika stor utsträckning som tidigare.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt forskningsbegrepp ska få människor att se naturens värde

Genom att prata om ”naturens bidrag till människor” istället för ekosystemtjänster, kan naturens värde för människan ses ur ett mer komplett perspektiv. Det föreslår trettio internationella experter kopplade till FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

  • Annonskod Huvudspalten 4