nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimatet får växter att dö ut

Ökade temperaturer gör att arter försvinner från bergstrakterna i Europa. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

  • Annons 1

Under ett tioårigt projekt har forskare från hela Europa samlat in information om alpina växter från Europas bergskedjor. Projektet som kallas GLORIA visar att växterna kryper norrut för att hitta kallare temperaturer. Det sker i alla bergskedjor, från Sierra Nevada i söder, Skottland i väst, Uralbergen i öst och de skandinaviska bergen i norr. Artrikedomen har minskat och arter med litet utbredningsområde riskerar att utrotas på grund av klimatförändringarna.

– Arterna har vandrat uppåt men förr eller senare tar bergen slut. Många alpina växtarter är på väg att försvinna i bergsmassiven i södra Europa och en del av dem, som bara finns i en enda bergskedja, ligger riktigt illa till, säger forskaren och biologen Ulf Molau i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

För att kunna dra sina slutsatser har forskarna lagt ett rutmönster av kvadratmeter på utvalda platser och sedan använt digital fototeknik och fältarbete för att kartlägga hur arterna rört sig år för år. Projektet ingår i en större kartläggning av alla världens bergskedjor, men det är bara den europeiska delen som kommit så långt i sin forskning att det nu går att utläsa förändringar.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.