nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatavtal i kris

Förlegad kunskap och för lite action! Tre tunga namn i den svenska klimatdebatten kritiserar klimatförhandlingarna i Poznan genom skriften "Grasping the climate crisis: a Provocation from the Tällberg Foundation".

  • Annons 1

I publikationen pekar man på att reduktionsmålen för växthusgaser inte avspeglar den senaste vetenskapen. Nuvarande data har redan passerat bäst-före-datum.

– De pågående förhandlingarna bygger på föråldrad vetenskap. Nu vet vi att situationen har blivit mycket allvarligare, säger Johan Rockström, vd för Stockholm Environment Institute och framhåller att IPCCs rapport från 2007 baseras på data från 2006 och tidigare.

Han och medförfattarna Bo Ekman, stiftelsen Tällberg Foundations ordförande och EU-parlamentarikern Anders Wijkman, ger förslag på ett antal konkreta åtgärder för att bredda miljöarbetet och skapa en nödvändig helhetssyn.

Ljus på försummade frågor

Till att börja med måste bevarandet av jordens ekosystem och skyddet av glaciärerna prioriteras om klimatarbetet ska få önskad effekt. De förstnämnda är planetens bästa skydd mot växthusgaser medan de sistnämnda reflekterar bort mycket av den instrålande solenergin.

– Vi måste sluta ge allmänheten intrycket av att vi gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringen. Sanningen är att det gör vi inte, säger Anders Wijkman.

Bristerna i det gemensamma globala regelverket behöver också åtgärdas och sättas över snäva nationella intressen, och utvecklingsländernas behov måste tillgodoses om inte varje avtal ska bli otillräckligt för samtliga parter. Pågående klimatförhandlingar har stängt ute dessa frågor, vilket författarna tror kommer att urvattna ett framtida avtal.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4