nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatanpassning tema i nya M&U

Nu är höstens första Miljö & Utveckling här! Vårt stora tema om klimatanpassning känns ruskigt aktuellt efter sommarens storbrand och förra veckans skyfall i Malmö.

  • Annons 1

Vi möter Arvika kommun och Västerås stad som tampas med att samla krafterna i klimatanpassningsarbetet. Finansieringen är en knäckfråga. Totalt finns 19 miljoner att söka för förebyggande arbete. Det räcker inte på långa vägar, menar bland annat Emilie Gullberg på SKL. Och eftersom kommunerna drabbas i olika utsträckning kan det bli väldigt dyrt med klimatanpassningen för vissa, medan andra kommer billigare undan.

– Det är inte rimligt att hela notan för de konkreta åtgärderna hamnar på kommunerna, staten måste ta sitt ansvar för hela landet, säger Emilie Gullberg.

Håkan Svärd, samhällsbyggnadsstrateg i Västerås stad, pekar även på ett annat problem: Ingen har riktigt tagit på sig ledartröjan i klimatanpassningsarbetet på nationell nivå.

– Den nationella klimatanpassningspolitiken är inte supertydlig, vi får utveckla arbetet själva inom respektive kommun.

En längre fördjupning om klimatanpassning finnas att läsa i Miljö & Utveckling nummer 4, där vi också gräver djupare i följande ämnen:

– Varför satsar inte de stora energijättarna på förnybart när företag och privatpersoner investerar som aldrig förr?

– Det gör skillnad vem som vinner valet – så här kan miljöpolitiken komma att utformas.

– MTR:s miljö- och kvalitetsdirektör Marie Hagberg om att skapa driv genom att mäta och följa upp.

Är du inte redan prenumerant? Klicka här för att teckna en prenumeration.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Sverige kan bli det klimatmässiga föredöme som omvärlden behöver”

Mattias Goldmann om 73-punktsöverenskommelsen:

Förutsättningarna för att nå klimatmålen till år 2030 förbättras kraftigt med 73-punktsöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, centerpartiet, liberalerna och miljöpartiet. Men de viktigaste punkterna behöver konkretiseras och utformas så att de ger maximal klimatnytta, skriver Mattias Goldmann, vd på tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.