nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimatambassadör väntar inget big bang

FN:s klimatkonferens COP 16 i mexikanska Cancún den 29 november-10 december närmar sig med stormsteg. Men Mexikos klimatambassadör Luis Alfonso de Alba väntar sig ingen storslagen överrenskommelse.

  • Annons 1

Istället anser han att komplexiteten i de internationella klimatförhandlingarna gör att man inte ska ha för stora förväntningar.

Nyligen besökte han Sverige för att diskutera läget i det internationella klimatarbetet och genomförandet av Cancún-konferensen som är en uppföljning av klimattopmötet i Köpenhamn i december 2009.

Mexiko har tagit till sig av kritiken mot COP 15 i Köpenhamn.

–  Ett problem med Köpenhamnsmötet var att förväntningarna på konferensen var för stora. Mötet nådde framgångar, men konferensen avslutades inte med en ”big bang”-överenskommelse. Några sådana existerar inte, kommenterar Luis Alfonso de Alba.

Ett annat problem var arbetsformerna.

– Vi har särskilt uppmärksammat de länder som kritiserade mötesprocessen i Köpenhamn och inte ansåg att deras synpunkter togs tillvara. Vårt perspektiv kommer att utgå från de små aktörerna och inte de stora. De största utsläppsländerna kommer inte i första hand, säger Luis Alfonso de Alba.

– Många länder släpper inte ut mycket, men alla måste bidra till klimatarbetet. Länderna bör ta sig an detta som en möjlighet istället för en börda.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4