nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klimat- och luftvårdspolitik går hand i hand

  • Annons 1

EU-kommissionens luftvårdsstrategi fick i höstas vass kritik av Naturvårdsverket. De menade att strategin inte på långa vägar skulle räcka till för att komma i närheten av det utsläppsmål för partiklar , svavel- och kväveföroreningar som EU satt upp till år 2020.

För att komma vidare manar nu Naturvårdsverket till gemensam politik för klimat och luftvård. Om det Europeiska rådets mål att minska växthusgaserna ska nås, måste förbränningen av fossila bränslen minska. Då kommer andra luftföroreningar minska naturligt. Naturvårdsverket anser också att man bör se över EU:s direktiv om hur mycket luftföroreningar medlemsländerna får släppa och att kraven främst för sjöfart bör skärpas. För svensk del väntas inga problem att klara EU-kommissionens mål att begränsa svaveloxidutsläppen. Däremot blir utsläppen av ammoniak, som främst kommer från jordbruket, tuffare att minska. Färre djur är en lösning. Men det motarbetar ett annat mål – att hålla landskapet öppet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.