nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klimat- och luftvårdspolitik går hand i hand

  • Annons 1

EU-kommissionens luftvårdsstrategi fick i höstas vass kritik av Naturvårdsverket. De menade att strategin inte på långa vägar skulle räcka till för att komma i närheten av det utsläppsmål för partiklar , svavel- och kväveföroreningar som EU satt upp till år 2020.

För att komma vidare manar nu Naturvårdsverket till gemensam politik för klimat och luftvård. Om det Europeiska rådets mål att minska växthusgaserna ska nås, måste förbränningen av fossila bränslen minska. Då kommer andra luftföroreningar minska naturligt. Naturvårdsverket anser också att man bör se över EU:s direktiv om hur mycket luftföroreningar medlemsländerna får släppa och att kraven främst för sjöfart bör skärpas. För svensk del väntas inga problem att klara EU-kommissionens mål att begränsa svaveloxidutsläppen. Däremot blir utsläppen av ammoniak, som främst kommer från jordbruket, tuffare att minska. Färre djur är en lösning. Men det motarbetar ett annat mål – att hålla landskapet öppet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.