nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Karta över var de 13 företagen som fått nya licenser i Barents hav i Arktis fått tillåtelse att borra. Företagen är Statoil (Norge), Capricorn and Centrica (Storbritannien), Chevron and ConocoPhillips (USA), DEA (Tyskland), Aker BP (Norge), Idemitsu (Japan), LUKOIL (Ryssland), Lundin Petroleum (Sverige), OMV (Österrike), PGNiG (Norge/ Polen), Tullow (Storbritannien / Afrika). FOTO: Greenpeace

Klartecken för norsk klimaträttegång

I höstas stämde frivilligorganisationer norska staten för att de öppnat för oljeborrning i Barents hav. Nu har norsk domstol meddelat att de kommer att ta upp målet.

  • Annons 1

Miljö & Utveckling har tidigare skrivit om stämningen mot den norska staten som för första gången på 20 år gett tillstånd till ny oljeborrning i Barents hav i Arktis. Bland bolagen som fått tillstånd återfinns svenska Lundin Petroleum.

I veckan blev det klart att Norsk domstol kommer att ta upp fallet. Rättegången startar den 13 november i år och beräknas pågå i två veckor. Det blir första gången som rätten prövar paragraf 112 av Norges grundlag, som säger att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer.

Stämningen mot norska staten är en del av en global våg av domstolsprocesser där människor håller stater och företag ansvariga för sitt klimatskadliga agerande. För närvarande pågår rättsprocesser i Filippinerna, USA och Schweiz.

Här hittar du kartan över områdena där företagen fått tillstånd att borra. 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Miljöinnovationer i topp i Swedbanks entreprenörstävling

Tio entreprenörer har utsetts till vinnare i Swedbanks tävling rivstart. Bland dessa finner vi några intressanta affärsidéer inom vattenrening, minskat sopsvinn och smarta solceller.

Hög tid att satsa på förnybara förpackningar

Analys

Debatten om spridning av plast i hav och sjöar har börjat blossa upp på allvar runt om i världen. Med stor sannolikhet blir det tuffare regler kring spridning av både engångsplast och mikroplaster framöver, skriver Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.