nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klartecken för svensk-norsk elmarknad

Nu är alla hinder undanröjda för att Sverige och Norge ska kunna bilda en gemensam marknad för elcertifikat redan vid årsskiftet.

  • Annons 1

Detta är första gången som ett gemensamt stödsystem för förnybar elproduktion skapas mellan två länder. I och med att Norge nu antagit EU:s direktiv om förnybar energi är alla formella beslut fattade för att avtalet mellan Sverige och Norge om en gemensam marknad för elcertifikat ska kunna träda i kraft vid årsskiftet.

Målet för den gemensamma elcertifikatsmarknaden är att öka den förnybara elproduktionen med 26,4 TWh mellan 2012 och 2020, vilket motsvarar cirka 10 procent av elproduktionen i de båda länderna. Ambitionsnivå är lika hög för båda länderna.

– Det svensk-norska avtalet är ett historiskt samarbete för att främja förnybar elproduktion. Sverige och Norge är bäst i klassen på förnybart och nu kan vi tillsammans arbeta för att blir ännu bättre, samtidigt som vi visar andra länder vägen. Vi vet att vårt elcertifikatsystem levererar. Sedan det infördes i Sverige har årsproduktionen ökat med 11,5 TWh och utvecklingstakten är hög, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt i en kommentar.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4