nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klart med gemensamma elcertifikat

Näringsminister Maud Olofsson är nu överens med norska olje- och energiministern Terje Riis-Johansen om en gemensam marknad för elcertifikat från och med 2012.

  • Annons 1

I veckan träffades de två ministrarna och tog det avgörande beslutet: att etablera en gemensam marknad för elcertifikat från och med 1 januari 2012.

Det nya systemet ska ge 26,4 TWh förnybar energi från 2012 fram till 2020. Sverige får hälften av den andelen och Norge lika mycket. Enligt regeringen motsvarar detta 2 500 vindkraftverk.

Förhoppningen är att en sammanslagen marknad ska ge bättre konkurrens och stabilare priser. Investeringar kommer ske där förhållandena är bäst, skriver regeringen.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.