nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Klart hur byggnader ska energideklareras

  • Annons 1

Utredningen om byggnaders energiprestanda föreslog i ett delbetänkande i november 2004 att en lag om energideklaration av byggnader införs den 1 januari 2006. Bakgrunden till utredningens förslag var ett EG-direktiv från 2002.

Nu föreslår utredningen om byggnaders energiprestanda i sitt slutbetänkande att den som äger en fastighet blir skyldig att se till att den energideklareras. Lagförslaget innebär i korthet att byggnadsägare blir skyldiga att med hjälp av en energiexpert upprätta en energideklaration när en byggnad ska uppföras, säljas, hyras ut eller överlåtas. Dessutom ska alla byggnader med offentlig verksamhet som är större än 1 000 kvm förses med energideklarationer.

Slutbetänkandet Energideklarationer” Metoder, utformning, register och expertkompetens” (SOU 2005:67) innehåller en utförlig beskrivning kring hur lagen om energideklarationer i byggnader ska genomföras, vilka uppgifter som energideklarationerna ska innehålla och hur beräkningen av energiprestanda ska genomföras. Man har också lämnat förslag på vilka kompetenskrav som ska ställas på energiexperterna och hur registret för energideklarationer ska vara utformat.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

It-bolaget ger de anställda gratis resande hela semestern

It-bolaget Softhouse Öresund skippar att ge en pryl till sina 80 anställda i sommarpresent. Istället får alla en varsin sommarbiljett hos Skånetrafiken – med obegränsat resande hela sommaren.