Klart för certifiering enligt nya Iso 14001

Certifiering De första certifieringsorganen har nu blivit ackrediterade av Swedac att utföra certifieringar enligt den nya upplagorna av Iso 14001 och Iso 9001.

Först ut att bli ackrediterade av Swedac var Intertek Certifikation som fick ackrediteringsbeslutet den 7 mars. Därefter har ytterligare fyra certifieringsbolag blivit ackrediterade, och fler är på gång. Igår fick SP sitt beslut. 

– Det som gör att många kunder känner så positiva inför de nya standarderna beror delvis på att de verkligen känner att kraven är enklare och mer självklara. Många vill verkligen ta möjligheten att se över och förbättra sina ledningssystem samtidigt som de anpassar dem till nya och förändrade krav, säger Anita Lindholm, produktansvarig på SP för kvalitetsstandarden Iso 9001. 

De övriga som i dagsläget är ackrediterade är Qvalify, BMG Trada Certifiering och DNV GL Business Assurance Sweden. Eftersom det finns certifieringsbolag som verkar i Sverige utifrån en ackreditering utfärdat av ett ackrediteringsorgan i ett annat land, kan det finnas fler som är ackrediterade än dessa.

Kvalitetsstandaren Iso 9001:2015 och miljöstandarden Iso 14001:2015 publicerades i september. De båda standarderna har nu samma kapitelstruktur, med många gemensamma delar, vilket underlättar för kunder som är certifierade mot båda.

Certifierade företag har tre år från på sig att gå över och certifieras enligt de nya utgåvorna, det vill säga, fram till 15 september 2018 för både Iso 14001 och Iso 9001.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste