nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Klädkedja anmäls för grönmålning

Sveriges Konsumenter har anmält klädkedjan MQ till reklamombudsmannen för deras marknadsföring om att kläderna håller länge och på så vis är bättre för miljön.

  • Annons 1

More quality makes your wardrobe money and planet last longer. Så har det stått på MQ:s reklamaffischer och på företagets webbplats, något som fått Sveriges Konsumenter att reagera och anmäla marknadsföringen till reklamombudsmannen.

Enligt Sveriges Konsumenter antyder MQ att deras kläder är av bättre kvalitet för att deras sortiment innehåller märkeskläder och att konsumenten, genom att använda plaggen över en längre tid, också kan minska avtrycket på miljön. Så här skriver organisationen på sin hemsida: ”Sveriges Konsumenter anser att det inte finns några bevis som säger att märkeskläder skulle vara av generellt sett bättre kvalitet än andra. Det högre priset som konsumenten får betala för märkeskläder är ofta för märket i sig själv snarare än en garant för kvalitet även om det finns märken som också satsar på kvalitet.”

Därför menar man att MQ försöker framställa sig som miljöbättre än vad företaget egentligen är och att deras miljöinsatser som beskrivs på sajten framstår som vaga. Greenwash, sammanfattar organisationen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.