nr-logo

Tidningen för miljöproffs

luft metangas

Kläder som minskar växthuseffekten

Dagens konsumtionssamhälle bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Därför har forskare vid högskolan i Borås börjat skapa textilfibrer av växthusgas från luften.

  • Annons 1

Tillsammans med forskare på högskolan i Borås satsar innovationslabbet Smart Textiles på ett projekt för att åstadkomma ett systemskifte i textilbranschen. Med hjälp av en ny tillverkningsmetod kan metangas bindas i fibern och påverka klimatet positivt genom att motsvarande andel minskar i atmosfären.

– Idag består också hälften av alla textila fibrer av syntet, som polyester som tillverkas av fossilbaserade råvaror. Om vi kan ersätta dessa med fibrer som binder växthusgaser får vi en dubbel miljöeffekt – genom att både minska den fossila användningen och samtidigt minska växthusgaserna, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”, som är ett samarbete mellan Smart Textiles, Högskolan i Borås och Dedicated Institute.

Med den nya metoden skulle det alltså gå att ta fram plagg som faktiskt är positiva för miljön.

– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, säger Lena-Marie Jensen.

Smart Textiles är motorn för textila innovationer med en unik bredd – från grundforskning, prototypframtagning till kommersialisering av produkter. Arbetet sker tillsammans med akademi, näringsliv och myndigheter.

Huvudfinansiärer är innovationsmyndigheten Vinnova, Västra Götalandsregionen och Sjuhärads Kommunalförbund.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.