nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Varje år slänger varje svensk i genomsnitt åtta kilo textil. På lördag anordas Klädbytardagen på 110 platser i landet.

Klädbytardagen väntas slå rekord

Till helgen kommer tiotusentals plagg att byta ägare på över hundra olika platser i Sverige. Det är Naturskyddsföreningen och branschorganisationen Avfall Sverige som anordnar den stora Klädbytardagen.

  • Annons 1

Trots fulla garderober shoppar svenskarna allt mer kläder. Under 2014 köpte vi i genomsnitt 13 kilo kläder och textil per person. Samtidigt hamnade ungefär åtta kilo textil per person i soporna.

Därför vill kommunernas branschorganisation, Avfall Sverige, slå ett slag för återanvändning av kläder. På lördag anordnas den stora Klädbytardagen för sjunde året i rad. Förra året bytte över 44 000 plagg ägare. Det motsvarar en resursbesparing på 29 ton kemikalier, 165 ton koldioxid och 110 000 kubikmeter vatten – förutsatt att de bytta plaggen minskar inköpen av nya plagg.

– Fler och fler har upptäckt hur roligt och enkelt det är att förnya sin garderob på Klädbytardagen. Intresset blir större för varje år. Vi byter kläder som aldrig förr. Det är en stor vinst för miljön att förlänga klädernas liv, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Klädbytardagen har blivit en del i trenden att återbruka, byta och skänka bort såväl kläder som prylar. Med 110 inrapporterade arrangemang i Sverige, 62 i Norge och 15 i Danmark tror Naturskyddsföreningen på nya rekord.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.