nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kinnarps gör nya möbler av kasserade

Cirkulär ekonomi och återbruk är något som lockar allt fler. Under året har Kinnarps testat affärsmodellen.
– I framtiden hoppas jag att det här ska skapa nya arbetstillfällen och i förlängningen ge en ökad försäljning, säger Rolf Johansson Customer Quality manager på Kinnarps.

  • Annons 1

Något som kommit i ropet på sistone är tankarna kring cirkulär ekonomi. De stora och viktiga delarna i konceptet handlar om att bygga slutna kretslopp där resurserna kan återanvändas om och om igen. I ett första steg i ett nytt liv hos en annan konsument, i ett andra steg som beståndsdelar i nya produkter. Nya förutsättningar i form av resursknapphet, ökade befolkningsmängd och förändrat klimat ändrar villkoren för affärsverksamheter och gör att det cirkulära tankesättet blir intressant för allt fler.

Stolar fick nytt liv

Nu hakar Kinnarps på trenden. Under året har de varit med i ett projekt kring återbruk av möbler som initierats av Miljösekretariatet i Västra Götalandsregionen. IDC, Industrial Development Center fick i uppdrag att göra en förstudie för att utreda förutsättningarna och hitta affärsmodeller för att återbruka överblivna möbler i offentliga miljöer. Här är Kinnarps är en stor leverantör. I projektet har Kinnarps återbrukat två stolar och två bord ur det egna sortimentet. Borden har fått nya former och stolarna en uppfräschning med bland annat ny klädsel.Återbruk Kinnarps

I början av nästa år kommer projektet att utvärderas och en tänkbar effekt är att det i framtiden ställs krav på att en viss del av de möbler som köps in till offentliga miljöer är återanvända eller återbrukade.

– Det är ju ett helt nytt tänk, att vi får tillbaka möbler som inte längre passar in i det aktuella kontoret, möbler som vi kan göra om och fräscha upp. I framtiden hoppas jag att det här ska skapa nya arbetstillfällen och i förlängningen ge en ökad försäljning för Kinnarps, säger Rolf Johansson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4