nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kina skrotar förorenande fabriker

Kina ska svartlista föråldrade förorenande fabriker och skrota dem för att förhindra att de flyttas till andra provinser eller länder.

  • Annons 1

Eftersom många regioner vid Kinas kust är emot smutsiga fabriker så flyttar dessa istället till västra och centrala regioner i landet, där de smutsar ner nya områden. Samtidigt har grannländer till det stora landet uttryckt oro för att de smutsiga fabrikerna ska flyttas dit, skriver Reuters.

– Vi ska utarbeta en lista med faciliteter och fabriker som inte får flytta utan måste förstöras helt till stål- och järnhögar, sade ministern Miao Wei i ett nationell radio enligt Reuters.

Reuters skriver även att Kina sedan tidigare har lanserat en rad åtgärder, exempelvis att dra ner på bankkrediter, för att fasa ut förorenande fabriker. Framförallt är det kustprovinserna som är angelägna att få bort förorenarna samtidigt som de centrala och västra provinserna tar emot fabrikerna för att öka skatteintäkterna.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny handbok visar vägen till nudging

Läsvärt

Det finns en växande trend att använda små ”knuffar” för att puffa människor i den riktning man vill. Det kallas nudging eller beteendeekonomi. Nu kommer en handbok i hur det går till.

Strålsäkerhetsmyndigheten i blåsväder – sköter inte kärnkraftreaktorer som de ska

Riksrevisionen senaste granskning vittnar om brister vid tillsyn av de svenska kärnkraftreaktorerna. Bland annat utför inte Strålsäkerhetsmyndigheten systematiska riskbedömningar vid planering och prioritering av tillsynen.