nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kemikalier nyckel till grön ekonomi

I torsdags kom FN-rapporten om kemikaliekontroll. Utredarna betonar betydelsen av en säker hantering och förespråkar skärpningar och globala riktlinjer.

  • Annons 1

FN:s miljöprogram, UNEP, skriver i sin rapport hur vi använder mer kemikalier än någonsin och vilka konsekvenser det har både på människors hälsa och på miljön.

Utredarna förespråkar en bättre kemikaliekontroll globalt och menar att hur vi sköter detta kommer att spela en avgörande roll i strävan mot en mer hållbar ekonomi.

Rapporten kommer att vara en del av underlaget till det internationella kemikaliemötet i Nairobi 17-21 september.

Svensk inblandning

Sverige har bidragit med pengar för att ta fram rapporten samt att man har haft representanter i den styrgrupp som har samarbetat med UNEP och WHO i projektet.

– Rapporten ger oss ytterligare underlag som visar vikten av att förstärka det globala arbetet med kemikalier och klargör att hur världen hanterar kemikaliefrågorna spelar en viktig roll i arbetet mot Grön ekonomi och hållbar utveckling, sade miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.