nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Kemikalier nyckel till grön ekonomi

I torsdags kom FN-rapporten om kemikaliekontroll. Utredarna betonar betydelsen av en säker hantering och förespråkar skärpningar och globala riktlinjer.

  • Annons 1

FN:s miljöprogram, UNEP, skriver i sin rapport hur vi använder mer kemikalier än någonsin och vilka konsekvenser det har både på människors hälsa och på miljön.

Utredarna förespråkar en bättre kemikaliekontroll globalt och menar att hur vi sköter detta kommer att spela en avgörande roll i strävan mot en mer hållbar ekonomi.

Rapporten kommer att vara en del av underlaget till det internationella kemikaliemötet i Nairobi 17-21 september.

Svensk inblandning

Sverige har bidragit med pengar för att ta fram rapporten samt att man har haft representanter i den styrgrupp som har samarbetat med UNEP och WHO i projektet.

– Rapporten ger oss ytterligare underlag som visar vikten av att förstärka det globala arbetet med kemikalier och klargör att hur världen hanterar kemikaliefrågorna spelar en viktig roll i arbetet mot Grön ekonomi och hållbar utveckling, sade miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.