nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kemikalier ny bubblare inom politiken

Det råder konsensus inom politiken kring vilka som är de viktigaste miljöfrågorna under nästa mandatperiod. Bilden av hur problemen ska lösas är inte lika homogen.

  • Annons 1

Klimatet är fortfarande den viktigaste miljöfrågan. Om det är alla partier rörande eniga. Som tvåa kommer förlusten av biologisk mångfald, enligt en undersökning som Svenska Naturskyddsföreningen genomfört bland partierna i riksdagen. Föreningen har låtit politikerna ta ställning till 17 förslag om miljöpolitiken som har rört allt från grön skatteväxling till bekämpningsmedel.

– Vi ställde samma fråga till partierna inför förra valet, då var det bara Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som tyckte att biologisk mångfald var en prioriterad fråga, så här har det hänt något. Kanske beror det på FNs år för biologisk mångfald, säger Mikael Karlsson, ordförande för Naturskyddsföreningen, SNF.

Alla partier är också rörande överens om att man bör kriminalisera förberedelse till grovt jaktbrott, exempelvis tjuvjakt på varg. Man vill också nationellt begränsa miljögifter som barn kommer i kontakt med exempelvis bisfenol A, bly, DEHP och dekaBDE.

– I kemikaliefrågan är alla partier rörande överens, förutom möjligtvis Folkpartiet som vill vänta in EU. Det kan betyda en förändring tillbaka mot den starkare kemikaliepolitik som Sverige hade för tio år sedan, säger Mikael Karlsson.

Det finns även en majoritet för att stärka miljöbalken och för att öka den gröna skatteväxlingen under nästa mandatperiod. De rödgröna utlovar en grön skatteväxling på tio miljarder kronor, alliansen på tre miljarder kronor

En fråga för småpartier

Något som också är tydligt är att miljöfrågan isär framförallt är viktig för småpartierna. Socialdemokraterna och Moderaternas valmanifest är inte lika tydliga på den här punkten. Däremot varierar småpartiernas inflytande. Där Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyckats påverka Socialdemokraterna i en ”grönare” riktning har Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet inte varit lika framgångsrika när det gäller Moderaterna.

– Miljöfrågorna är blocköverskridande. Man kan exempelvis säga att Vänstern och Folkpartiet har samma agenda i många frågor, säger Svante Axelsson, generalsekreterare på SNF.

Generellt har miljöfrågan inte varit särskilt het i valdebatten 2010. Den har fått stå i skymundan för frågor som jobb, rot- och rutavdrag samt pensionärernas skattesats. En orsak kan vara de inneboende spänningarna inom blocken där man inte har samma färdplan när det gäller miljöområdet.

– Men jag tycker att det är nedvärderande mot oss väljare att inte diskutera de stora ideologiska frågorna. Vi kommer inte att ha pengar till exempelvis Rot och Rut om vi inte har en levande planet, menar Mikael Karlsson.

Vilka blir då de stora frågorna under nästa klimatperiod?

– Jag tror att klimatfrågan kommer att stå sig och att miljögifterna klättrar på agendan. Sen kommer vi nog också att få höra mer om Östersjön och biologisk mångfald, siar Mikael Karlsson.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) skapar stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.