nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Kemikalieinspektionen vill förbjuda DekaBDE

  • Annons 1

Kemikalieinspektionen har undersökt hur ett nationellt förbud mot det bromerade flamskyddsmedlet DekaBDE skulle kunna se ut. Exakt hur farligt ämnet är vet man inte i dagsläget, men det är väldigt svårt att bryta ned och misstankar finns om att det kan ge exempelvis beteendeförändringar. DekaBDE används inte längre i Sverige, men kommer in via import, mestadels av elektroniska produkter. Eftersom det är osäkert hur ämnet påverkar människor och natur tycker Kemikalieinspektionen att ämnet helt ska förbjudas.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.